Fantasy könyvajánló III.

2010.01.07. 00:00

Dan Abnett: Gaunt szellemei regények

A harmadik könyvajánlómban kissé eltávolodok a klasszikus fantasy könyvektől. A Warhammer 40 000 univerzumából származó írások közül választottam. Ez az univerzum hivatalosan gótikus sci-fi-fantasy

 

 

 

 

 

Történetünk a távoli jövőben játszódik, az emberiség kirajzott a galaxisba. Fejlett technológiánkak köszönhetően az átlagos életkor meghosszabbodott, a csillagközi utazások mindennaposak. Az Istencsászár irányítása alatt az emberiség egyesült, az akarata szent és sérthetetlen. A Föld, vagy ahogy ők nevezik a Szent Terra, nem más mint egy csupasz fémtömeg. Az emberiség szülőhazája, a császár otthona.

A galaxis tele van élettel, csak hogy ez az élet ritkán barátságos. Az emberiség mellett káoszfertőzött planéták milliárdjai. Ezen kívül Eldák (Elfekhez hasonlatos népség), Orkok, Tyranidák, Tauk, Necronok, csak hogy a legfontosabbakat említsem.

Ez az univerzum messze áll a Star Trek jövőképétől. Az emberiség már évezredek óta nem fejlődik. A háború az egyetlen, ami örök. A káosz folyamatosan támadja az emberi birodalmat, vagy ha nem. akkor keresztes hadjáratok indulnak az elveszett rendszerek felszabadítására. Ami fertőzött, azt fel kell kutatni, el kell puszítatani. A legismertebb birodalmi katonák az űrgárdisták. A kb 1 millió főt számláló sereg különböző rendházakhoz tartozik.  Egyszerű bokorugró katonák már félistennek számítanak. Tökéletes, genetikailag feljavított harcosok, akik csak ott harcolnak, ahol már minden más kisérlet kudarcot vallott. Az általam ajánlott könyvekben nem ők szerepelnek. Ők a birodalmi elit és az univerzum legismertebb karakterei. Könyvekben, játékokban főleg velük találkozunk.

Dan Abnett könyveiben mezei bokorugró katonák történetét kapjuk. A Tanith Egyes, vagy másnéven az Első és egyetlen katonáinak. A császár utasítására a Tanith katonákat adott a birodalmi gárdának. Azonban balszerencséjükre épp akkor csapott le a káosz bolygójukra, amikor behajózni készültek csapataikat. A védelemre kevesen voltak, segítség fényévekre. Gaunt komisszárnak nem volt választása. A taktikai visszavonulás mellett döntött. A már bahajózott erőit kimentette, és harc nélkül feladta a bolygót, így sok ellenséget szerzett saját katonái között.

Miért különleges ez az alakulat? Talán a galaxis legjobb felderítőiként tartják őket nyilván. Szülőhazájukban az erdők folyamatosan vándoroltak, így kifejlődött bennük egy különlges tájékozódó képesség. Soha nem tévednek el, ösztönösen érzik a jó irányt. Gaunt kommiszár, a vezetőjük, szintén egyedi a flottánál. Ő az egyetlen aki katonai vezető és politikai tiszt egyben. Karizmatikus vezetőként sikert sikerre halmoz a Sabbat világok felszabadításáért küzdő keresztes hadjáratban. Katonái előtt két cél lebeg, a bosszú illetve a jutalom. Azt a bolygót melyet ők foglalnak el, megkapják jutalmul. A Warhammer 40.000 univerzumban azonban nem elég az ellenséggel törődni. Az ember háta mögött szintén sok az ellenség. Katonai alakulatok versenyeznek a dicsőségért, s közben igyekeznek kersztbe tenni riválisaiknak. "Véletlen" baráti tűz, kioszott lehetetlen feladatok, rossz ellátmány, ez mind megnehezíti a tanithiak dolgát. Háborút, politikia sakkjátszmát, mindent megkapunk ettől a sorozattól. Bár főleg azért háborút, minden mennyiségben. Az írónak van egy különös szokása. Ha bemutat egy új karaktert legyünk résen. Mikor már kezdjük megkedvelni vagy csak megszokni, igen gyorsan brutális halált hal. Ebben a sorozatban, még nem találkoztam végelgyengüléssel, még a fogalommal sem :)

A sorozat magyarul megjelent tagjai 

 

 

A sorozatban végig kisérjük a Tanithi Egyesek harcait a fagyott jégvilágon át, a hatalmas bolyvárosokig. Személyes kedvencem a Nekropolisz, amiben egy ostromlott bolyvárosvédelméről szól. Mindenkinek kellemes olvasgatást kívánok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyuszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr291653415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása