Az Apple Ipad bejelentése óta a számítógépes világ lázban ég. A gyártók egymást taposva adják ki a saját tablet megoldásukat. Pedig az ötlet nem új, régóta jelen vannak a piacon hasonló megoldások. Azonban az Apple ismét végrehajtja azt, amit anno az Iphone esetén megtett. Egy már meglévő ötletet újrahasznosít, felturbózza, a köznép számára szerethetővé teszi. Igen, és nem utolsó sorban divatos cikké teszi. Azonban mire jó nekünk ez az új kütyü? Ismét egy felesleges technikai eszköz, amit lenyomnak a torkunkon, vagy tényleg használhatjuk valamire? Elvégre netezni egy buszon, vonaton ott a multimédiás telefon kütyünk, vagy erre a célra ott az a EEPC a táskánkban. Ami szintén kicsi, kompakt és sokáig bírja az akkumulátora. A cikkben néhány felhasználási ötletet szedek össze, melyre szerintem alkalmas lenne ez az új kütyü.

Variációk egy témára

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Példák tablet munkaeszközként való hasznosítására

Talán ez a terület az, ahol a leghasznosabb lehet egy ilyen eszköz. Vegyük a mobil értékesítést. Sokaknak nem kell bemutatni azt a technikát, melyben a nagykereskedő egy kisteherautóval járja az élelmiszer boltokat. Felveszi a rendelést, kiállítja a számlát, és átadja az árut. Jelenleg munkájukat PDA-k segítségével végzik. Egy megfelelő tablet alkalmazása kényelmesebbé, és gördülékenyebbé tehetné munkájukat. Elvégre nagyobb, jobban átlátható, használata is kényelmesebb. Az eszköznek strapabírónak kell lennie, ez feltétel.

Ingatlan tanácsadó eszköze. Aki nézett már házat ingatlanossal, annak nem kell bemutatnom, azt a papír rengeteget, amit egy ügynök hord magával. Ezt a mennyiséget tudja lecsökkenteni egy tablet. Az ingatlanos célja, hogy minél több házat mutasson az ügyfelének, így növelve az eladás esélyét. Mivel a legegyszerűbb kicsábítani egy ügyfelet? Természetesen szép színes, nagy képekkel. Egy laptop vagy nettop használata némileg körülményes lehet. (Kinyitogatni, le kell rakni valahova, hogy kényelmes legyen. Egy motorháztető nem biztos, hogy mindig jó megoldás) Egy tableten egyszerűbb és kényelmesebb képeket mutogatni, illetve az ember nyugodt szívvel adhatja ügyfele kezébe, mivel végtelenül egyszerű kezelni.

Kérdőívek, közvélemény kutatók egy ilyen kütyüvel rengeteg papírt spórolnának meg. Szerintem leltározni is egyszerűbb lenne vele, mint papírral és tollal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otthoni, magán felhasználás

Ha az ember netezni szeretne, a kanapéból, ágyból igen kényelmes alternatíva egy ilyen pc. A reggeli közben híreket olvasni, esetleg a napi sajtót átnézni. Azonban nem helyettesíti a rendes asztali gépet, vagy egy komolyabb laptop-ot. Státusza kb az EEPC körül foglalhat helyet. A családban 2. vagy inkább 3 pc.

Rövidebb utakon szerintem nem igazán hasznos eszköz, arra inkább az okostelefonok a nyertesek. Viszont hosszabb vonatozás során vagy távolsági buszozás alatt kényelmes unaloműző. Egy beépített 3g kártyának köszönhetően netezhetünk, vagy akár játszhatunk is valamit.

Diákoknak szintén hasznos lehet a kütyü, de semmiképpen nem helyettesíti a jegyzetelést. Könyveit digitális formában kaphatják meg, amennyiben igénylik. (Ennek feltétele, egy olyan kijelző, ami nem fárasztja a szemet hosszú olvasás során) A jegyzeteket, órai előadási anyagokat, egyszerűen rátöltheti az ember a gépére, így segítve az otthoni tanulást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A számítógép gyártók igen sok ötlettel álltak elő mostanában a témában. Az egyik fő elképzelés olyan, mint egy nagyra nőtt iphone. Egy nagyméretű érintőkijelző. Vékony, kényelmes. Tudása viszont némileg korlátozott. A másik irányvonal egy hibrid megoldás. A gyártó fog egy laptop-ot vagy nettop-ot, megbolondítja egy elforgatható érintőkijelzővel. A megoldás során nagyobb teljesítményt kapunk, hagyományos billentyűzettel. (komolyabb gépelő igényűeknek.) A hátránya a némileg vastagabb, és nehezebb szerkezete.

Milyen lenne számomra egy ideális jelölt?

- 3G és Wifi

- Kijelzője nem fárasztja hosszú távon a szemet. Így kényelmesen tudok rajta akár ebook-ot is olvasni.

- Gyors, kényelmes, felhasználóbarát szoftver, mely szabadon bővíthető. Támogatja a multitasking-ot. A mai világban úgy gondolom ez már alap dolog. (Ne jelentsen problémát, egyszerre filmet nézni, és mondjuk netezni. Teszem azt gyorsan meg akarok nézni valamit az imdb-n.)

- Könnyű és strapabíró legyen. A kijelzőjét ne kelljen félteni a karcoktól. Elvégre az ember használni akarja és nem rettegni attól, hogy mi lesz vele.

- 6-8 óra folyamatos üzemidő.

- Tartalmazzon kártyaolvasót vagy usb csatlakozót. Fotók és egyéb dolgok rátöltésénél hasznosnak bizonyulhat.

- Az ára ne legyen magasabb mint egy nettop, mert felette szerintem luxuskütyü.

Későbbiek során szeretném nyomon követni a megjelenő ketyeréket.

Vele sokszor találkoztunk a Stargate Atlantisban:

 

 

 

 

 

 

 A téma női szemmel:

Brannagh:

Alapvető információ rólam: nem vagyok egy kütyü-fan. A kütyü arra szolgál, hogy gyorsan és kényelmesen teljesítsen egy feladatot, ami nekem hosszú és fáradtságos lenne. Teszem azt könyvtárazás helyett rengeteg újság webes adatbázisában kereshetek cikket és kivehetek idézeteket. Nem is szólva arról, hogy a gugli a barátunk, még pl. szakdolgozatíráskor különösképp (ja igen, egyetemista is vagyok). Ha beszerzek egy új kütyüt, az legyen valóban hasznos, engem kiszolgáló darab, mivel igyekszem a számukat a minimumon tartani a környezetemben. Szóval ebből a nézőpontból tekintve mit látok a tabletekben? A multitasking az alap. Nagyon. Nem hordozható tévét akarok, a szórakoztatás másodlagos szempont számomra. Sokat utazom (távolsági busz és vonat), ezért fontos, hogy kényelmesen lehessen kezelni a tabletet. Pl. a laptop akkor jó, ha az ember a vonaton kifejezetten asztalos ülést tud szerezni magának. Fontos, hogy kényelmesen lehessen netezni rajta, ha szükséges, akkor szöveget, képet kimenteni, párhuzamosan szöveget szerkeszteni. Ezzel összefüggésben: az usb kapcsolat szintén alap. Én nem elégednék meg szimplán kártyaolvasóval, mert rengeteg ismerősöm van, aki inkább pendrive-val rohangál, már csak azért is, mert az egyetemi, könyvtári gépek kissé le vannak maradva a technikai fejlődésben. Egye fene, legjobb, ha mindkettő van rajta  :D  (floppy-olvasóhoz azért nem ragaszkodom J)

Nekem a legszimpatikusabb eddig a microsoft courier tablete volt a multitask és a tollas jegyzetelési lehetőség miatt. Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy ez a széthajtható változat elég kényelmes-e külön támaszték nélkül (nem hajlik-e szét úgy a két nagy lap, mint a nagyméretű keményfedeles könyvek, mert akkor elég kényelmetlen lehet pusztán kézzel tartani, és úgy dolgozni rajta). Tárolási szempontból viszont ez a legpraktikusabb: egyszerűen összehajtva a két oldal, és semmilyen fontos felület nem sérülhet meg. 

 Ipad promo videó

A Microsoft variácója azonos témára

Végezetül egy kis humor

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyuszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr381784605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyizga (törölt) 2010.02.23. 21:50:37

Ne csak USB-kimenetet, hanem BEmenetet is tartalmazzon. Szakszerűbben: USB-host legyen benne. Hogy pendrájvot tudjunk rátenni.

Dervenkál Egon 2010.02.23. 21:53:13

Ez nem tábla pc. Ez a slate kategória (tablet-ként emlegetve). Kifejezetten tartalomfogyasztásra kihegyezve, meg minden olyan célra, ami jóval kevesebb, mint egy PC, viszont átlagembernek bőven elég (web, email, tv, videó, zene, casual gaming).
Az iPad-ről sem tudjuk még, hogy végül hogyan is lesz jó, de legalább mutat valami ígéreteset (ld. Wired demo). A MS Courier viszont nem létező termék. Egy nagyon szép jövőkép, de teljesen felesleges gondolkodni arról, hogy mire való....

A célfelhasználás minden esetben a tartalom és alkalmazáskínálattól függ. Ezt viszont még meg kell látni. Az Apple nagyon dolgozik rajta, az appstore jó alap hozzá. A többieket még nem tudjuk, de egy Android alapú kütyű lehet ígéretes.

Manyizga (törölt) 2010.02.23. 21:54:59

Ja igen, jegyzetelni hihetetlenül jól lehet egy billentyűzetes WM PDA-val, a Microsoft OneNote Mobile-ba. Képeket is be tud illeszteni, amit akkor készítesz a beépített fényképezővel. Az asztali OneNote meg (jó minőségű képek esetén) még a képen levő szövegben is tud keresni, stb.
Cool.

Ha már jegyzetelés. :)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.02.23. 22:00:16

én már lassan egy éve nyúzok egy Gigabyte netbookot, kiforgatható érintőkijelzővel. 150-ért vettem, de épitészként az épitkezéseket járva kincset ér.

És a tablet-ekkel ellentétben teljes billentyűzetes, és ha nyöszörögve is, de elfut rajta a tervezőprogramom.

vagyok59 2010.02.23. 22:04:45

Rendszeresen használok kisméretű laptopot, tökéletesen megfelel minden célnak. Repülőn, szállodában filmeket nézni, demonstrációra, netezésre. Teljesen szabványos, csak cd-dvd nincs benne. (Viszont egyszerre 2 kártyahely, 4 db. USB, mind beállítható a setup-ban, ha kártyán, vagy USB-n lenne a rendszer).
320-as HDD. Lényeges szerintem, hogy le lehessen csukni a tetejét. Különben dolgozni már ezzel is csak körülményesen lehet, mobil szórakoztatóközpontként viszont kitünő.

Van PDA-m is, lényegében mindent tud, amit egy PC, de csak navigációra használom. Egy bizonyos nagyság alatt ezek az eszközök még filmnézésre sem alkalmasak. Igaz, exceltábla mellényzsebben, azért nem rossz, néha nagyon jól jött.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.02.23. 22:05:58

@Dervenkál Egon: hááát az én gondolkodásmódom felől először figyelembe kéne venni a célokat, hogy egyáltalán miért/mire találunk ki valamit, és aztán erre kialakítani az alkalmazáskínálatot.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.02.23. 22:13:16

@Manyizga: Jogos a felvetésed, már javítom is :) Köszönöm az észrevételt

acsa77 2010.02.23. 22:23:53

Technikailag igazán nagy dobás a hibrid kijelző lesz, melynek aktív üzemmódja pl. film/képnézéshez, programkezeléshez jó, passzív üzemmódja meg olvasáshoz.

tewebőgés · http://sites.google.com/site/tewebogesnew/ 2010.02.23. 22:24:40

Szvsz a Courier sokkal jobb lesz, hacsak szoftveresen nem b*nak el valamit benne...
Az összecsukhatóság egy igen nagy előny, s ha még az üzemidő is megfelelő, akkor csak az almalogó mentheti meg a kettő versenyében az apple-t.

boldii9 2010.02.23. 23:10:17

Az ASUS T91 is EEPC, mégis tablet.

gergel 2010.02.24. 01:17:45

az IPad se nem tablet se nem pc.

konyvelomo 2010.02.24. 02:25:35

Az iPad a hátterével garantáltan sikeres lesz és egy új fajta tartalomfogyasztás alapjait rakja le: kézreálló, könnyen kezelhető eszköz, melyen formájából/alakjából/méretébőől adódóan bárhol(!) lehet médiatartalmat - könyv, magazin, zene, film, weboldal, stb - fogyasztani, meg egy kicsit netezni (csak ne kelljen sokat gépelni)

Nick Leeson 2010.02.24. 06:46:55

A Tabletpc szerintem alapvetően jó koncepció lenne.
Az ipad nem nem tabletpc, hanem egy AppStore kliens. Azért készült, hogy a termék árán kívül, még évekig kaszírozzanak vele az Appstore-n keresztül. A funkcionalitás fényévekkel marad el egy 70e Ft-os Netbook-tól. Esetleg könyvet olvasni kényelmesebb vele, de ez a formájából adódik... Nem más mint egy design-os célhardver.

Trendinek persze nagyon trendi, gondolom Amcsiban ciki enélkül iskolába menni...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.02.24. 09:01:02

@Könyvelő Mo: Ez a baj, hogy csak a hátterével... Az Apple ha pirosat kakálna, azzal is sikeres lenne, mert az egész nem más már mint egy példaértékű marketinggyár, amit a világ úgy megkajált, ahogy az írva vagyon. Ugyan ebből lett gazdag a Google is, csak a Google mögött érték is van míg az Apple minduntalan csak lábat tudott lógatni és a megvalósítási területen mindig csak 1 feature-ig vitte, a többi gyártóval szemben akik sokkal innovatívabbak voltak, csak hát arról ugye nem esik szó.

Az iPhone is hatalmas bukta volt. Nem az Apple-nek, ugyan! A usereknek! Elégedett iPhone-ost még nem láttam...

_iMaginer_ 2010.02.24. 11:48:58

@Tomi from Space: Ez a láblógató, nem innovatív cég olyan termékeket gyárt, amit utána mindenki próbál lemásolni. A néhány millió telefont meg ugye azoknak adták el, akik csak a hype miatt vették, de minden nap átkozzák ezt a szart. Látszik, hogy nem töltöttél még öt percet sem egy apple termék közelében.
De amúgy itt a tabletről van szó, úgyhogy nem tudom miért kell rögtön az almát szídni?

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.02.24. 12:30:31

Az Apple olyan szerencsés helyzetben van, hogy a piac őt követi. Nem találnak ki új dolgot, viszont nagyszerű módon újracsomagolják. Ami a lényeg, a nem pro usereknek is alkalmassá teszik. Jól csinálják, nekem kissé drága és zárt a rendszerük. A tablet se mai találmány, viszont miattuk lett komoly érdeklődés a piacon iránta. Egy biztos, ha vastag lennék lehet vennék pár Apple részvényt.
süti beállítások módosítása