Játékok lányoknak I.

2010.02.05. 14:18

 Elmúltak már azok az idők, amikor a számítógépes játékok célcsoportja kizárólag fiúkból, férfiakból állt. Mostanra már több olyan program is született, ami hosszabb-rövidebb időre képes lekötni a gyengébbik nem tagjait is. Azonban melyek ezek? Mit tartanak fontosnak a nők, mi érdekli őket? Barátnőmmel közösen átbeszéltük a témát. A cikk során meg fog szólalni, véleményt nyilvánítani a témában. Mivel máshogy gondolkodunk, így másként is képzeljük el az ideális női játékot. Hogy melyek ezek? Könnyebb első körben kizárni, amit nem szeretnek. Az agresszív és semmitmondó, erőszakos játékokat első körben kiejthetjük. A nők nem szeretnek katonásdit játszani, másokra lövöldözni. Így az fps-eket (first person shooter) ki is zárhatjuk. Az autók is fiús játékok, ezek nagy többsége nem köti el a nőket. Tehát a legújabb Need For Speed epizód nem biztos, hogy ideális szülinapi ajándék lenne. Bár ki tudja…  Tapasztalataim szerint a sport játékok többsége se igazán jó választás kedvenc hölgyünknek. A foci, mint tudjuk, ritkán köti le őket, ellenben egy billiárd program akár még jó választás is lehet. A nők általában szeretik a produktív játékokat. Van fejlődés, az ember látja munkája gyümölcsét. Érdemes a stratégiai játékok körében szétnézni. Egy jól kidolgozott gazdasági modell órákra le tudja kötni az alanyt. A ma oly divatos ritmusjátékok szintén sikert arathatnak. A Guitar Hero és társai szintén vállalhatóak. Bár valljuk be nem olcsó mulatság, ha az ember tényleg gitárral szeretne játszani. Az egyszerű platform játékok ismét sikerre vannak ítélve. Mi a lényeg? Egy jó történet, szép rajzolás, és nem túl nehéz és idegesítő játékmenet (pl Aladdin). A kártya és logikai játékok szintén jó szórakozást nyújthatnak. De elég az általánosságokból, szemezgessünk konkrét programok között.

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kezdjük egy igazán régi darabbal, mely Aladdin kalandjait dolgozza fel. A klasszikus Disney rajzfilm alapján készült játékkal annak idején sokat játszottam. Viszont a barátnőm is ismeri, bár ő már PC-n játszott vele. A hagyományos platform játékok sorát erősíti. Szép rajzolás, egyszerű játékmenet, semmi 3d (megjelenésekor nem is volt még jellemző) Elondhatjuk, hogy mind a mai napig szórakoztató darab. Ha játszani akarunk vele, akkor vagy leporoljuk a régi SNES-ünket, vagy egy emulátoron keresztül futtatjuk számítógépünkön. A ROM-ot és emulátort erre találjátok:

 
Brannagh: Talán azért kedvenc az Aladdin, mert első volt. 1993-ban jelent meg, gyakorlatilag ez volt az egyetlen telepített játék még alsó tagozatos koromban az iskolai gépeken. A rajzolása miatt jól bele tudtuk élni magunkat az eredeti Disney rajzfilmbe. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Evezzünk kicsit komolyabb vizekre. Az Age of Empires sorozat szintén ajánlható hölgyeknek. A játék egy igen nagy múltra visszatekintő stratégiai játék. Viszont velünk ellentétben a nőket nem a csaták kötik le, hanem a program gazdasági része. A játék első része az ókori kultúrákat dolgozta fel, míg a második a középkorba kalauzol minket. A harmadik rész nem meglepő módon az újkorban játszódik. Jelenleg az Age of Empires harmadik epizódjával ismerkedik barátnőm, úgy látom elégedett vele.
 
Brannagh: ebben a játékban leginkább a produktivitást élvezem, és hogy minden összefügg mindennel. Ha nem termelek elég alapanyagot, nem tudok építkezni, de ez fordítva is igaz, mert az építmények egy része később szintén alapanyagot termel. Szerteágazóan irányítani kell a rendelkezésre álló emberi erőforrást is, és megfelelően kell kihasználni a pálya nyújtotta teret. Gondolok itt pl. az épületek elrendezésére, hogy minden optimális távolságban legyen a központtól. És itt jön még a mániám: a szimmetria. Adott esetben képes vagyok csak azért lerombolni egy építményt, és más helyre telepíteni, mert egyszerűen elsőre nem sikerült szimmetrikusra. 
 


 

Maradjunk a stratégiai játékoknál. Settlers II: 10th Anniversary. A nagy múltú játék újraélesztése. A játék eredetijével még Amigán találkoztam, szerelem volt első látásra. 2006-ban a készítők kihozták a felújított változatot. A régi játékmenet, modern grafikával megspékelve. Minden idők legjobb gazdasági rendszere működik a játék alatt. Favágók, halászok, bányászok, ruhakészítők, mindenki mindenkivel összefügg. Gyönyörű és vicces animációk, az ember napokig elvan azzal, hogy szépen felépüljön a gazdasága. Amit a háború 5 perc alatt elsöpör, ha nem vigyázunk. Tény, hogy hosszú munkánk gyümölcse hamar enyészeté lehet. Viszont ha az ember pacifista, akár egyedül, ellenfél nélkül a maga szórakoztatására is játszhat, kicsit Sim City módra. A sorozat több résszel is büszkélkedhet, azonban messze ez az epizód hozza vissza a dicső elődök hangulatát. Lányoknak és fiúknak egyaránt ajánlott.
 
 
 
Rövid bemutót itt találtok:

Brannagh: Szerintem tulajdonképpen nagyon hasonlít az Age of Empires-re. Technikailag ugyanaz a feladat: szép gazdaságot építeni. Engem egy kicsit zavartak a mindenfelé futó utak, amik szerintem csak a helyet foglalták, és főleg az útkereszteződésekben ácsorgó emberkék, akik csak várták, hogy valamit elcipelhessenek. A játék rendszere maga nagyon jó, főleg az, hogy itt is minden mindennel összefügg, és nem lehet csak úgy meggondolatlanul nekiállni a gazdaságépítésnek. De sajnos a játék rajzolása valahogy nem nyert meg. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az előbb említett Sim City egyik utódja a Sims, szintén képes lekötni a gyengébbik nemet. A játék kiegészítőivel együtt hónapokig az eladási listák élén trónolt. Az Electronic Arts nagyon sikeres termékként könyvelte el a játékot. Mit is tud a program? Egyfajta „ember szimulátor”. A játék elején adva van egy emberke (Sim), akit nevelgetünk kell. Ki kell elégítenünk a szükségleteit. Tehát ha éhes meg kell etetnünk, figyelnünk kell szociális igényeire. Tehát párt találhatunk neki, barátkozhat. Házat, kocsit vehetünk. Tehát afféle digitális Barbie baba szimulátor. A játék millió egy kiegészítővel rendelkezik. Így ha valaki szereti a stílust, hosszas szórakozás elé néz. A program offline, ha valaki hasonló szórakozást akar, csak emberi társaságban akkor irány a Second Life.

Brannagh: szerintem, ha valaki hasonló szórakozást akar, csak emberi társaságban, akkor irány a való élet: üljön be egy kávézóba, menjen kiállításra vagy csak úgy bevásárolni. Egyébként ennek a játéknak az elődjével én is találkoztam, úgy hívták: tamagochi. Azt is folyton gondozgatni kellett. Elismerem, valószínűleg sok lánynak tényleg nagyon szimpatikus lesz a játék, mert aprólékosan ki lehet dolgozni a figura életét, stílusát, öltözködését, sminket, hajat, mit vásároljon, miegymás. Sajnos az ilyesmi engem személy szerint nem köt le. Ismerek valakit, aki unalmában arra hajtott a játékban, hogy a lakótárs lányokból egy leszbi párt faragjon. De ott nem nő volt a játékos  :))
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Létezik egy játék, amit közösen is szívesen játszom párommal. (hmm ez magas labda lett :))Ez a Guitar Hero. A program egyszerű ritmusjáték, mégis zseniális. Pc-re és konzolra egyaránt megjelent, így bármely platformon élvezhetjük. Jobb esetben gitárral játszunk, kevésbé szerencsés esetben a billentyűzetet koptatjuk. A cél egyszerű, a megfelelő ritmusban, a megfelelő billentyűt lenyomni. Ideális játékos családoknak, kicsiknek és nagyoknak. Házibuliban is jó szórakozás, hisz akár ketten is játszhatják. Sőt a legújabb részekben, már dobolhatunk és énekelhetünk is. Igazi közösségi játék.
 
Brannagh: Az alapkoncepció nagyszerű, a jó szórakozás egyetlen feltétele ezek után már csak az, hogy jó legyen a zene is. Mert sajnos viszonylag kevés zenéből lehet válogatni (pl az itthoni lemezes gyűjteményemhez képest). Kihívás, hogy az ember jól teljesítsen, de nem biztos, hogy tizedszerre ugyanazt a számot ugyanannyira fogom élvezni, még ha végre tökéletesen is sikerült teljesíteni. Nekem eddig leginkább III. zenéi tetszettek, de ez ugye szubjektív, és csak ízlés kérdése. Játszottam már billentyűzeten és gitárral is, utóbbival kicsit jobb, leginkább akkor, ha az ember társaságban játsza. Én még csak a gyengécske szinten játszom, de abszolút csodálni tudom azokat, akik már profin viszik a legnehezebb számokat is. 
 

 
A Karib-tenger kalózai óta mindenki szereti a kalózokat. Legyünk hát kalózok! A Sid Meier's Pirates egy igen jó lehetőség rá. A programról már korábban is hallottam, viszont a barátnőm hívta fel rá a figyelmet. Régen olyan jókat játszott vele, szerezzem meg neki újra. A történet röviden: Adva van egy fiatal, tehetséges kalóz, aki nem mellékesen bosszúra szomjazik. A családját elrabolták. A cél visszaszerezni őket, és nem utolsó sorban meggazdagodni. Ha már kalózok vagyunk miért ne... Az irányítást egy kicsit szokni kell, de hamar kézre áll. A játék nagy részében a hajónkat navigáljuk, városokat látogatunk (hol békésen, hol kevésbé), fosztogatunk. A program egyik fő erénye a minijátékokban rejlik. Táncolhatunk a kormányzók lányaival, párbajokat vívhatunk, kincseket kereshetünk. A párbeszédek során információkat nyerhetünk konkurens kalózokról, értékes rakományokról stb. A játék jó, bátran ajánlom nem csak lányoknak.
 
Brannagh: Méltán kedvenc játék, a fent már említett okokból. Nekem a rajzolása is nagyon tetszik, és az is, hogy vannak benne kifejezetten poénos helyzetek, párbeszédek (igaz, nem gyakori). Aki abszolút pacifista, az kiélheti magát az árfolyamok közt: honnan, hová, mit szállít, és főleg mennyiért. Igaz, hogy a kezdő hajó elég kicsi, ezért legalább addig érdemes kalózkodni, amíg egy igazán nagy rakterű hajóra vagy egész flottára nem tesz szert az ember. Valójában így azonban nem lehet előrébb lépni a játékban. A többi hajó fosztogatása csatában történik, itt viszont nem annyira a harcot látja a női szem szerintem. Az ágyúk használatához jól kell helyezkedni, jól kell célozni, figyelni kell mindkét hajó sebességét, nem utolsó sorban a szélirányt. A minijátékok közül leginkább a térképes kincskeresés kötött le. 
 
 
Természetesen a későbbiek folyamán a sorozat még bővül, hiszen rengeteg játék fér bele a listába. Ötleteket, javaslatokat örömmel veszek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyuszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr1001731713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása