Fantasy könyvajánló II.

2010.01.05. 09:49

 R.A. Salvatore sötételf trilógiája

Ha a barátnőnket szeretnénk rávenni némi fantasy olvasásra, akkor igen jól kell választanunk. Sokan furcsán néznek az emberre, ha "meséket" olvas. Elvégre szerintük sárkányok, törpék, tündék a mesékbe valók. A Gyűrűk ura első körben talán nehéznek bizonyulhat, keresni kell egy könnyed, élvezhető darabot. Amit természetesen mi is szívesen olvasunk. Mert az a legjobb könyv, amit mi is kölcsön kérhetünk. 

 

 

 

 

 

 

Erre a nemes célra talán a legjobb választás Salvatore sötételf trilógiája, ami talán a sorozat legjobb darabja. A történet a föld alatt játszódik. Mélysötéten, a sötételfek otthonában. Évezredekkel ezelőtt költöztek le, miután vesztes háborút vívtak elf testvéreikkel. Városaik a föld alatt épülnek. Salvatore zsenialitása itt mutatkozik meg. Egy velejéig romlott társadalom, ahol az ármánykodás, cselszövés dicséretes. A gyilkosságok teljesen elfogadottak, ha valaki előre akar lépni, egyszerűen likvidálja a konkurenciát, de vigyázat: lebukni már bűn. Hitviláguk középpontjában a Pókkirálynő áll, az ő célja nem más mint a káosz. A sötételfek ezt meg is adják neki, házon kívül és belül egyaránt. A társadalom erősen matriarchális. A hímek két dologra jók csak. Szaporodni és harcolni. Ha egy nemesi család jobb pozíciót szeretne magának, akkor célja nem más, mint egy rivális ház elpusztítása. De nem akárhogy! Nem maradhat túlélő, tanú, vagy akár egy külföldön tartózkodó cserediák sem. Ha sikerült az akciót végrehajtani, akkor a ház előrébb lép, és megbecsülést szerez. Amennyiben csak egy túlélő családtag is marad, akkor viszont a törvény lecsap a támadóra. Az egész házat elpuszítják. Vagy tökéletes munkát végeznek, vagy elpusztulnak.

Ebbe a világba csöppen bele főhösünk, aki némileg kilóg a sorból. Nem képes elfogadni a társadalmi játékszabályokat. Egy sötételf lelkiismerettel nem túl gyakori. Hősünket harcosnak nevelték, természetesen nem végeztek fércmunkát. Egy a legkiválóbbakból. Végig követhetjük hősünk neveltetését, eközben megismerjük a technikailag tökéletesen kidolgozott, furcsán logikus sötételf világot. Majd elhagyja a várost, és egyedül vándorol a kietlen Mélysötéten. Ami nem is olyan elhagyatott. Barátokat talál, ellenségeket is természetesen. A sötételfek üldözik a renegátat, fejét a Pókkirálynőnek szánják. Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom végül feljut a felszínre, ahol a történet még folytatódik újabb kötetekben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy miért tudom, hogy a hölgyek is kedvelik a sorozatot? A barátnőmtől és az ő barátnőjétől kölcsönöztem a könyveket. Nagy rajongói Drizzt történetének. Én is megkaptam a sorozattól amit szerettem volna, harc, ármánykodás, nagy háborúk, morgó törpék. Mondjuk nálam ez utóbbi viszi a primet, a sötét elf nem is kell csak törpök :D meg néhány ork, akikkel üthetik egymást.

 

Sötételf trilógia (The Dark Elf Trilogy) 

-Otthon

-Száműzött

-Menedék

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyuszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr681647618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avat -ár (törölt) 2010.01.06. 18:46:17

Fantasztikusan jó. De ha fenn is olyan ?

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.01.07. 22:34:21

Csak vigyázz, hogy fel ne zuhanj, ha nincs fölötted plafon :D
süti beállítások módosítása